Η Ελληνική Επανάσταση 1821
"Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ"
λάδι σε καμβά 60*80 εκ. |
"εγώ εκοιμόμουν στο Βαλτέτζι, εγευμάτιζα εις την Πιάνα και εδείπναγα εις το Χρυσοβίτζι και επερεφερόμουν στα τρία Όρδια" Κολοκοτρώνης
Μάχη στα Δερβενάκια 100*120 εκ. |
Στις 22 Απριλίου 1821 ο Κιοσέ Μεχμέτ κι ο Ομέρ Βρυώνης με 8000 στρατό και 1000 ιππείς κατευθύνονται από το Ζητούνι (Λαμία) προς τα Σάλωνα (Άμφισσα) με σκοπό να καταστείλουν την Επανάσταση στην Ανατολική Ρούμελη και Πελοπόννησο.
Στο δρόμο τους, κατά μήκος του Σπερχειού, βρίσκουν μπροστά τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο με 1500 Έλληνες.Στην άνιση μάχη που ακολούθησε ο Πανουργιάς κι ο Δυοβουνιώτης οπισθοχώρησαν σε πιο απρόσιτες θέσεις.
Ο Διάκος κρατούσε απεγνωσμένα τη γέφυρα της Αλαμάνας σ’ έναν αγώνα μέχρις εσχάτων.Οι σύντροφοί του σκοτώνονται κι ο ίδιος τραυματισμένος στον δεξί του ώμο συλλαμβάνεται κι οδηγείται πίσω στο Ζητούνι όπου και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο στις 24 Απριλίου 1821...
Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
Η δεύτερη ήττα των Τούρκων στα Δολιανά την 18-5-1821 ματαίωσε την διάλυση του Ελληνικού στρατοπέδου των Βερβένων , τόνωσε το ηθικό των επαναστατών , και άνοιξε το δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσιάς. Σε αυτές τις μάχες ο Νικηταράς σκότωσε πολλούς Τούρκους , παίρνοντας έτσι τον τίτλο του “Τουρκοφάγου”.....
Μετά την ήττα ο Τουρκικός στρατός τράπηκε σε άτακτη φυγή προς την οχυρωμένη Τριπολιτσιά. Στην φυγή τους πετούσαν πίσω τα άρματα τους για να χασομεράνε τους κακοοπλισμένους Έλληνες που τα μάζευαν, γλιτώνοντας έτσι μεγαλύτερες απώλειες..... Στα αρχικά στάδια της Επανάστασης δεν υπήρχε επαρκής οπλισμός, και έτσι πολεμούσαν με ότι μπορούσαν να προμηθευτούνε, όπως: πέτρες , χατζάρια , ραβδιά ,ρόπαλα , δρεπάνια , κοσές , δίκρανα, τσεκούρια, κυνηγητικά , φίστες, αρκεβούζια ,τρομπόνια , καριοφίλια, σπαθιά και πιστόλες. Τεχνογνωσία παρασκευής μπαρουτιού διέθεταν και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές όπως η Δημητσάνα παρασκεύαζαν μπαρούτι και για τις ανάγκες του Τουρκικού στρατού. Νίτρο, θειάφι , κάρβουνο σε ορισμένη αναλογία κοπανισμένα από τους μπαρουξήδες στους μπαρουτόμυλους η και από οποιονδήποτε σε ξύλινα γουδιά και το μπαρούτι έτοιμο..... Το μεγάλο πρόβλημα ήτανε η εύρεση μολυβιού για τα βόλια. Ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αθανασόπουλος πρότεινε και πρωτοστάτησε στο ξήλωμα της μολύβδινης σκεπής του Μεντρεσέ του Άργους (Ιεροδιδασκαλείου) από 25 Απριλίου έως 5 Μαΐου 1821. Ένα μεγάλο μέρος από το μολύβι το μετέφεραν στις αρχές Μαΐου με εκατόν είκοσι δύο ζώα στο στρατόπεδο των Βερβενών για επεξεργασία....
Η επέλαση του Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά
Λάδι σε καμβά 30*25 εκ. |
Γιώργος Ανεμογιάννης
Άλλη μια θυσία στο βωμό της ελευθερίας
10 Ιουνίου 1821 ο εικοσιπεντάχρονος Γιώργος Ανεμογιάννης , ναύτης στο πλοίο της Μπουμπουλίνας αναλαμβάνει να βάλλει “μπουρλότο” στα Τούρκικα πλοία που είχαν καταπλεύσει στη Ναύπακτο. Με ένα μικρό ιστιοφόρο γεμάτο καυσόξυλα πλησίασε τα εχθρικά πλοία , προσπαθόντας να το γαντζώσει σ' αυτά . Όμως ο αέρας γύρισε και το” μπουρλότο” παρά τις ηρωϊκές του προσπάθειες καιγόταν μάταια...Από την σωστική τους λέμβο που ακολουθούσε οι συναδελφοί του φώναζαν να τα παρατήσει και να πηδήξει στην θάλασσα να τον σώσουν -Εκείνος συνέχισε την μάταιη προσπάθεια απαντώντας τους : " αδέλφια λευτεριά δεν ζητάτε; ας χαθώ εγώ πρώτος γ' αυτήν" .Όταν τσουρουφλήστηκε από την φωτιά και τον φλόμωσε ο καπνός , προσπάθησε να φύγει κολυμπώντας αλλά ήταν αργά....Οι Τούρκοι τον κυνήγησαν με τις λέμβους τον συνέλαβαν τον σούβλισαν και τον έψησαν ζωντανό .Τώρα το μνημείο του Γιώργη βρίσκεται στον Ενετικό προμαχώνα στην είσοδο του λιμανιού της Ναυπάκτου.
Ο θρυλικός αετός της Ρούμελης
Γενικός Αρχηγός των στρατευμάτων της ανατολικής Ελλάδος.
Ξαναζωντάνεψε τον Αγώνα που είχε αρχίσει να φθίνει και απελευθέρωσε την Στερεά
Ελλάδα που είχε υποταχτεί. Οι στρατηγικές ικανότητες του Καραϊσκάκη αποδείχτηκαν
ανώτερες και αξιότερες όλων.
Τον θαύμαζαν ακόμη και οι εχθροί του «Έναν Ρεσίτη»
(εννοούσαν τον Κιουταχή) έλεγαν, «έχουν οι Τούρκοι, κι έναν Καραϊσκάκη οι
Έλληνες· δύο λέοντες πολεμούν, κι άγνωστο ποιος θα καταβάλλει τον άλλον!».
Σπυρίδων
Τρικούπης
Η Ασήμω Λιδωρίκη ή Νταλιάνα (από το μακρύ Ιταλικό καριοφίλι) γυναίκα του Γκούρα το Δεκέμβριο του 1823 εγκαταστάθηκε στο Ερέχθειο, όπου έως τότε κατοικούσε η οικογένεια του Ανδρούτσου. Η Ασήμω συμμετείχε οπλισμένη στις δραστηριότητες της φρουράς. Μετά τον θάνατο του Γκούρα (30 Σεπτεμβρίου 1826) και κατά την δεκάμηνη πολιορκία από τον Κιουταχή συμμετείχε στη διοίκηση του φρουρίου της Ακρόπολης . Σκοτώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1827 από βόμβα που έπληξε το Ερέχθειο .
20 Μαΐου 1825 – Η Μάχη στο Μανιάκι
Λάδι σε καμβά 80 *100 εκ |
Ο Ιμπραήμ αφού κατέλαβε το Νεόκαστρο έγινε κυρίαρχος όλης της Μεσσηνίας και βάδιζε για την Τριπολιτσά με 6000 πεζικό και ιππικό. Στο Μανιάκι έδωσε νικηφόρα μάχη με το σώμα του Παπαφλέσσα που αριθμούσε περίπου 500 αγωνιστές. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν όλοι σχεδόν οι Έλληνες καθώς κι ο Παπαφλέσσας. Ανενόχλητος πλέον ο Ιμπραήμ κατέκτησε την Τριπολιτσά στις 11 Ιουνίου 1825.
Το Μεσολόγγι, παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας
Μέσα στο Μεσολόγγι θέριζε η πείνα...
λάδι σε καμβά 90*110 εκ. |
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε στα μάτια η μάνα μνέει
στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει
Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ΄ έχω ΄γω στο χέρι;
Όπου συ μου ΄γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει.
(Η πείνα θέριζε μανάδες και παιδιά, μαζί και τους αγωνιστές…)
λάδι σε καμβά 100*120 εκ. |
Η Έξοδος του Μεσολογγίου
|
Μετά την εξαφάνιση και των πιο αναγκαίων τροφίμων, άρχισαν να καταναλώνουν όλα τα ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, σκυλιά, γάτες και ποντίκια... Μετά αλμυρήθρες και καβούρια.
Σημαντική είναι η απάντηση που έδωσε ο Ιμπραήμ στον Δεριγνί όταν τον επισκέφτηκε στο Νεόκαστρο "το βλέπεις εκείνο το χιόνι; έτσι θα λυώναμε κ'εμείς αν η φρουρά του Μεσολογγίου είχε τροφές για τρεις ακόμα εβδομάδες."
Σκοτώθηκε μόνη της ...
Γνωστές και άγνωστες στιγμές της ελευθερίας
Αληθινές ιστορίες που μοιάζουν παραμύθι...
|
λάδι σε καμβά 100*120 εκ. |
«Το Μεσολόγγι», Α. Βαλαωρίτου
Το Ναύπλιο πολιορκήθηκε από
την αρχή του αγώνα , αλλά η πολιορκία λύθηκε μετά την επιτυχημένη εισβολή του
Κεχαγιάμπεη στην Αργολίδα.
Όμως την εποχή της συγκομιδής
των καρπών μαζεύτηκαν εκεί Κρανιδιώτες , Άργειοι και άλλοι που κατέλαβαν
επίκαιρες θέσεις για να ματαιώσουν την
αρπαγή της σοδειάς από τους Τούρκους και να επαναλάβουν την πολιορκία.
Οι Έλληνες μη διαθέτοντας τα
αναγκαία για ρεσάλτο στα φρούρια τα οποία διέθεταν αξιόλογο στρατό και
(τριακόσια) 300 κανόνια , περίμεναν να τους παραδώσει το Ναύπλιο "η πείνα" και
έτσι περιορίστηκαν σε στενή πολιορκία από στεριά και θάλασσα....
Τα πλοία της Μπουμπουλίνας στ' Ανάπλι
Μαντώ Μαυρογένους
λάδι σε καμβά 110*120 εκ. |
Λάδι σε καμβά 65*65 εκ. |
Ο Ιμπραήμ στη Μάνη
28-8-1826 στο χωριό Πολυάραβο της Μάνης έγινε σκληρή μάχη.
λάδι σε καμβά 80*110 εκ. |
H Πανώρια
Σπυρίδων Τρικούπης
Λάδι σε καμβά 50*112 εκ. |